SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

izolat czy nie

  • Węglowodany na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9735 Data: 2018-09-03 15:35:34
  • Sklep z odżywkami

    Artykuł
    Suplementy

    Na rynku dostępnych są setki produktów, które mają za zadanie wspomagać przyrost mięśni, zwiększenie siły, mocy, wytrzymałości lub w inny sposób wspierać sportowca. Czy wszystkie preparaty są warte stosowania? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Na początku warto zastanowić się, czy lepiej dokonywać zakupów w sieci czy w tradycyjnym sklepie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22100 Data: 2018-10-06 14:04:58
  • [...] minutach, białko serwatkowe dało w ciągu ~20 minut! Po prostu mięso ma stosunkowo wolną kinetykę, odwrotnie niż białko serwatkowe (np. WPC). Jeszcze szybszymi formami są: izolat i hydrolizat białka serwatkowego (odpowiednio w skrócie oznaczane, jako WPI I WPH). Dlatego nie powinno dziwić, iż Yates chętnie sięgał po odżywki białkowe. Dorian a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10630 Data: 2020-12-24 08:31:19
  • [...] na sklepowych półkach, jak i w domowym magazynku. Białko to zasobne jest w aminokwasy egzogenne, a zawartość białka w odżywce tego typu sięga około 80%. WPI z kolei to izolat białek serwatkowych, który stanowi nieco podrasowaną wersję białka podstawowego. Izolat charakteryzuje się większą ilością białka na 100 g produktu, stąd też często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11734 Data: 2018-08-29 12:13:43
  • Jak brać białko?

    Artykuł
    Suplementy

    [...] produkt wysokiej wartości odżywczej, ale również cena opakowania białka tego typu nie jest wygórowana. Białka serwatkowe oprócz frakcji WPC posiadają jeszcze dwie inne, jak izolat białek serwatkowych i hydrolizat białek serwatkowych, który różnią się składem ilości protein do pozostałych składników dietetycznych. Na rynku spotkamy również białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3613 Data: 2018-09-02 16:52:50
  • [...] na półki zwykłych sklepów. Produkcja protein pochodzenia serwatkowego idzie tak dobrze, iż w 2017r. w Radzyniu Podlaskim powstała w Polsce pierwsza linia produkcyjna izolatu białka serwatkowego (bardziej zaawansowanej, droższej formy protein). Badanie Poortmans i Dellalieux dotyczyło kulturystów i innych dobrze wytrenowanych osób, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5157 Data: 2018-09-10 11:50:39
  • [...] węglowodanów (niezależnie od ich kinetyki) przed, w trakcie i po wysiłku jest kontrowersyjne. Umieściłbym tu w okresie potreningowym głównie proteiny o szybkiej kinetyce (izolat, hydrolizat, względnie koncentrat białka serwatkowego). Jeśli celem jest maksymalizacja osiągów sportowych i wzrostu mięśni, podawanie węglowodanów z proteinami po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3402 Data: 2020-08-08 09:37:59
  • [...] białka serwatkowego. Cyklofosfamid (CP), powszechnie stosowany chemioterapeutyk, zaburza działanie układu przeciwutleniającego ważnych narządów. Naukowcy oceniali wpływ izolatu białka serwatkowego (WPI) na uszkodzenia nerek i wątroby wywołane cyklofosfamidem. Zwierzętom podawano 200 mg cyklofosfamidu na kg masy ciała. Równolegle podawano [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6612 Data: 2021-03-09 19:29:35
  • Białko po treningu

    Artykuł
    Suplementy

    Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10009 Data: 2018-09-05 08:37:53
  • Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3969 Data: 2019-05-18 08:26:52
  • [...] wysycenia W związku z tym, czy można poważnie traktować doniesienia, w których zignorowano fakt, iż w krótkim czasie (kilku godzin) mężczyźni zjedli nie 10 g, 20 g czy 40 g izolatu białka serwatkowego, a łącznie nawet ponad 80 g protein (nawet połowę dziennego zapotrzebowania, gdyby przyjąć minimalną ilość, tj. 2 g protein na kg masy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3277 Data: 2021-07-20 09:49:16
  • Nie ulega wątpliwości, że osoby odchudzające się powinny zwiększyć podaż białka w diecie. Oznacza to, że proteiny zaczynają być jednym z priorytetów naszej diety, a zwłaszcza ich odpowiednia podaż. Staramy się więc w tym okresie wybierać produkty żywnościowe, które będą zasobne w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23573 Data: 2018-09-06 10:59:43
  • BCAA znalazły swoje zastosowanie w preparatach stosowanych przed i po treningu (interwałowym, siłowym, aerobowym). Są kluczowe dla wzrostu mięśni, czyli pożądanej przez wszystkich sportowców hipertrofii. Podsumowanie Wydaje się, iż 0,44 sekundy nic nie wnosi. Tymczasem w wodzie każde pół sekundy jest na wagę złota, a czasem 1 sekunda dzieli 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5111 Data: 2019-08-24 09:31:18
  • Kiedy brać białko?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Jakie białko podczas odchudzania?  Jeżeli chodzi o okres redukcji tkanki tłuszczowej, czyli robienie tzw. rzeźby, wybór zazwyczaj pada na białka typu WPI. WPI to izolat białek serwatkowych, który posiada jeszcze więcej białka na 100 g produktu. Dodatkowo izolat posiada obniżoną zawartość tłuszczu i węglowodanów, co będzie sprzyjało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11397 Data: 2018-09-02 15:01:08
  • Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6851 Data: 2019-12-17 16:45:52
  • Zacząć należy od tego, iż podobnie, jak w wielu innych przypadkach, istnieje stare i nowe. Pierwowzór muay thai ciężko odnieść do stylu praktykowanego obecnie w salach treningowych. Dozwolone tam były techniki zakazane na ringu (uderzenia głową, uderzenia w krocze). Muay boran było związane z używaniem broni, która nie istnieje w stylu trenowanych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5178 Data: 2019-11-15 10:19:35
  • Problem doboru odpowiedniego prezentu wraca każdego roku, osoby trenujące często stosują specyficzną dietę, mają wyrafinowaną odzież i specjalistyczny sprzęt. Znam przypadki kupowania zupełnie nieprzydatnych prezentów (książek o podstawach treningu dla osoby zaawansowanej) albo, co gorsza, odżywek, sprzętu czy ubrań, których dana osoba ma w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14108 Data: 2017-12-16 17:02:04
  • Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2753 Data: 2020-12-21 13:26:40
  • Białko serwatkowe cena

    Artykuł
    Suplementy

    [...] rozpuszczalność i typowo mleczny smak, co podchodzi pod gusta wielu osób. Rzadko kiedy osoby trenujące skarżą się, że WPC im nie smakuje. Koszt to niecałe 50zł za 900g. WPI izolat białek serwatkowych, jest to produkt, który został mocniej oczyszczony z dodatku tłuszczu i cukru mlecznego. Sprawia to, że otrzymujemy nieco bardziej zaawansowaną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2014 Data: 2018-08-27 12:29:49
  • Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2662 Data: 2021-02-15 08:14:24